Türkiye’de DataCore bilgi sistemleri tarafından temsil edilen Silicon Graphics’in teknolojiye yön veren ve liderlik eden SGI Profesyonel Hizmetler Müdürü ve Teknoloji Analisti Dr. Gabriel KOREN, Türkiye’de Tübitak’ın yanı sıra Boğaziçi, İstanbul Teknik, Yıldız ve Sabancı gibi Üniversiteleri de ziyaret ederek teknolojinin global anlamda yöneldiği temel noktaları akademisyenler ile paylaştı.
Bizde SGI Türkiye, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in sorumlu bölge müdürü Meir Friedman ile bu konu hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik…
İlk olarak sormak istediğimiz “high performance computing” nedir bize biraz açıklar mısınız?
SGI, Silicon Graphics Inc. aynı zamanda SGI olarak bilinir. 1981 yılında grafik terminaller üretmeye başlayan şirket, 3 boyutlu (3D) grafikleri hızlı göstermeyi amaçlayan yazılım ve donanımları geliştirmiştir. Yazılım sektörüne en büyük katkıları arasında IRISGL üzerine geliştirilmiş OpenGL gelmektedir. Günümüzde birçok SGI platformu MIPS işlemcileri ve IRIX işletim sistemini kullanılıyor. Firma son birkaç yılda Intel işlemcili bilgisayarlar da üretmeye başlamış ve bu platformlar Linux işletim sistemi ile kullanılmakta. Yüksek performanslı bilgisayar(HPC)’lar yüksek hesaplama gücüne sahip bilgisayarlar matematiksel hesaplamalar, bilimsel hesaplamalar, meteoroloji ve uzay hesaplamaları gibi hesaplamalarda kullanılıyor. Bu işlemler için çok fazla hafıza, işlemciye ihtiyaç vardır. Bu sistemler kümeleme(cluster) veya tek işletim sistemli(single image) şeklinde üretilmektedir.
SGI firması neden bu alanda yoğunlaşmayı seçti bize biraz bahseder misiniz?
SGI firması Amerikan menşeli global bir firmadır ve 30 yıl gibi bir geçmişe sahiptir. Bu alanı seçmesinin başlıca sebebi tüm alanların bu alanla paralel olarak ilerleyebilmeleridir. Örneğin, savunma sanayi, bilim, kimya, biyoloji, üretim, enerji, meteoroloji ve medya başta olmak üzere birçok alanda kullanılan uygulamaların yüksek performans ile hesaplanabileceği sistemler sunulmaktadır.
SGI’ın Yüksek hızlı bilgisayarlarları Türkiye’de hangi alanlarda kullanılıyor ve Datacore ile hangi çalışmalara imza atıldı?
Datacore bilgi sistemleri 2000 yılından bu yana SGI’ın Türkiye’deki tek distribütörüdür. Bu kapsamda Datacore Türkiye’deki birçok üniversite, araştırma merkezi, kamu kuruluşu gibi alanlarda SGI uygulamalarını kurmakta ve çalıştırmaktadır. Datacore bilgi sistemleri Türkiye için önemli olan birçok projeye imza atmıştır. En son kurulan başarılı sistem Devlet Meteoroloji İşleri’ne yapılan sistemdir. Kurulan yeni sistemle Meteoroloji merkezi geçmişte kullanılan cihazlardan 42 kat daha hızlı işlem yapabilir hale geldi. Kurulan bilgisayarların Türkiye’nin birinci Avrupa’nın da ikinci en kapasiteli bilgisayarıdır.
Yüksek Hızlı Bilgisayarlar da bir sonraki durak nedir?
Biz şu anda dünyanın en hızlı ve en güçlü bilgisayarlarına sahibiz. Bilgisayarlarımız 2048 CPU ve 16 TB hafızası bulunur. Bilgisayar sektörü sürekli olarak yenileniyor ve sürekli yeni ürünler daha hızlı daha küçük daha az maliyetli ürünler çıkıyor. Bizde SGI olarak bu üç madde üzerinde bugün olduğu gibi ilerde de duracağız ve hep daha iyisini yapmaya çalışacağız.
2011 de SGI ve Datacore olarak neler yapılacak?
2011 de öne çıkacak konulardan bir tanesi mobil datacenterlardır, veri kaybını önlemek için bir koruma datacenter’ı oluşturmak yerine mobil konteynırlar içerisinde bir datacenter oluşturmaktır. Bunlar çok hareketli ve maliyetleri düşürebildiğimiz bir sistemdir. Ayrıca bu sene üniversite turlarımızı düzenledik ve Boğaziçi, Yıldız, Koç, Sabancı, İstanbul Teknik gibi üniversitelerde 2’şer 3’er saatlik toplantılar yaptık. Ana amaçlarımızdan bir tanesi buradaki HPC(High Performance Computing) projelerinde ciddi bir oyuncu olabilmek ve kurumsal alanda gerçekten performansa ihtiyaç olan yapılarda hizmet verebilmektir. Artık kurumsal firmalarda performansa HPC’lere ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin Oracle’ın 10g gibi ürünleri memory bazlı çalışan ürünleri var. SAP’ın aynı şekilde memory bazlı çalışan ürünü var. Buralarda ciddi makinelere memory bazlı yüksek performans sergilemesi gereken makinelere ihtiyaç var. Bu alanlarda SGI 2011 için çok ciddi yatırımlar yapılıyor ve SGI’ı Türkiye’de DataCore ile çok daha aktif olarak Türkiye pazarında görmeyi hedefliyoruz.
Son Yorumlar