Avrasya’nın en önemli bilişim ve iletişim platformu olan Cebit Bilişim Eurasia 2011’in açılışında sizlerle birlikte olmak ve bu önemli etkinliğe sponsorluk desteği vermekten büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade ediyor ve sözlerime başlamadan önce sizleri şahsım ve TÜRKSAT ailesi adına saygıyla selamlıyorum.
Ülkemizin son yıllarda göstermiş olduğu büyük gelişme, şirketimizin yatırımlarını artırıp, önceliklerini de değiştirmiştir. Bu çerçevede, Japonya’da üretimi devam etmekte olan TÜRKSAT 4A ve 4B uydularının kapsama alanına Afrika’nın tamamı eklenmiş, yakın coğrafyamızdaki ülkelere uydu üzerinden ucuz ve hızlı internet vermeye yönelik teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır.
Ülkemizin genişleyen vizyonuna paralel şekilde 2019 yılında dünya nüfusunun %91’ine kendi uydularımızla erişme vizyonunu benimseyen TÜRKSAT, 2015, 2017 ve 2019 yıllarında uzaya fırlatacağı haberleşme uydularının ülkemizde tasarlanması ve üretilmesi amacıyla Ulaştırma Bakanımızın liderliğinde önemli mesafeler kat etmiştir. Bu kapsamda İTÜ ile yürüttüğümüz haberleşme test uydusu üretimi devam etmekte olup, 2012 yılı başında uzaya fırlatılacaktır. Yerli haberleşme uydusunun üretimi amacıyla da geçtiğimiz günlerde TAİ ile işbirliği anlaşması imzalanmış, 2013 yılında TAİ tesislerinde hizmete girecek Uydu Üretim, Test ve Entegrasyon Merkezinde üretilecek TÜRKSAT 5A uydusunun 2015 yılında uzaya gönderilmesi planlanmıştır.
Ülkemizin iletişim altyapısından geçen trafiğin son 5 yılda 66 kat arttığı dikkate alındığında, mevcut altyapıya hızla yeni altyapıların eklenmesi ihtiyacı ile karşı karşıyayız. Son yıllarda TÜRKSAT Kablo TV altyapısında gerçekleştirdiğimiz fiber optik kablo yatırımlarımız da işte bu ihtiyacı karşılamaya ve bilginin en ucuz ve hızlı şekilde ulaştırılmasına yöneliktir.
Ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümüne fiber optik altyapı ve uydu yatırımları ile katkı verdiğimiz gibi, bu altyapıdan geçen trafiğin yani içeriklerin de ülkemizde üretilmesine yönelik çeşitli projeleri de hayata geçirmiş bulunmaktayız. Yurtdışı içeriklere bağımlılığı ortadan kaldırmaya yönelik TÜRKSAT Maps projemizi bu yılın ortalarında kullanıma sunduk. Sayısal uydu görüntülerinin sunulduğu bir coğrafi bilgi portalı olan TÜRKSAT Maps’in kapsamını ve katma değerli hizmetlerini her geçen gün artırıyoruz. Cebit Bilişim Eurasia açılışı ile birlikte hizmete aldığımız ilköğretim öğrencilerine yönelik, etkileşimli içeriklerle öğrenmeyi sağlayan ve öğrencilerin durumu hakkında geri bildirim sunan eğitim portalının aynı zamanda ülkemizin en önemli projesi konumundaki FATİH projesine de içerik anlamında katkı sağlayacağına inanıyorum.
Ulaştırma Bakanımızın liderliğinde hayata geçirdiğimiz çok önemli bilişim projelerinin başında e-devlet kapısı gelmektedir. 18 Aralık 2008 tarihinde Sayın Başbakanımız tarafından hizmete açılan e-devlet kapısından sunulan hizmet sayısı bugün itibariyle 276’ya, kullanıcı sayısı da 10,1 milyona ulaşmış bulunmaktadır. 65 yaşın üzerinde 300.000 kullanıcı, aylık 500.000 tekil kullanıcı, günlük 1,5 milyon çevrim içi işlem sayılarının olduğu e-devlet kapısının sürekli geliştirilmesi için çalışmalarımızı aralıksız devam ettirmekteyiz.
Gelecek Bilişimle Gelecek temasının işaret ettiği şekilde bilgi toplumu olan geleceğimizi bilişimle şekillendirme yolunda Cebit Bilişim Eurasia 2011’in önemli katkılar yapmasını ve hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyor, sizleri şahsım ve TÜRKSAT ailesi adına saygıyla selamlıyorum.
Son Yorumlar