Veri Merkezleri ve sunucuların seçiminde göz önünde tutulması gereken etkenler nelerdir?
Veri depolama teknolojilerinde son zamanlarda önemli değişiklikler olmaya başladı. 2009 yılı içinde en önemli konulardan biri Solid State disklerin kullanımının yaygınlaşmaya başlaması oldu. SSD maliyetlerinin önemli ölçüde düşmesi ile fiyat maliyet avantajında büyük iyileştirmeler yaşandı.
Katmanlı veri depolama yaklaşımında SSD diskler Tier 0 olarak tanımlanan yeni bir katman ortaya çıkarttı. Bununla birlikte katmanlı veri depolama kullanımının önemi de arttı.
EMC bu konuda öncülük ederek en son jenerasyon Symmetrix V-Max sistemleri üzerinde tamamen otomatize veri katmanlaması sağlayan FAST adındaki teknolojiyi duyurdu. Bu teknoloji ile V-Max üzerinde tutulan veriler otomatize olarak yer değiştirme ve akışkanlık imkânına kavuştu.
Veri depolama teknolojilerinde güvenlik ve regülasyonlara uyumluluk da çok önemli bir konu haline geldi. Tabii ki BT teknolojilerinde sanallaştırma da büyük önem taşıyor.
Veri merkezlerinde sanallaştırmanın uygulanması, kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlarken aynı zamanda maliyetlerin de düşmesini sağlamaktadır. Daha önce altyapı teknolojilerini yöneten bilgi işlem departmanları, sanal veri merkezlerinde artık altyapı servisleri sağlayan bir duruma gelmekte, fiziksel sistemleri yönetmek yerine artık politikaları yöneterek doğru uygulamaların, doğru sunucular üzerinden hizmet vermesini ve verilerin doğru disk sistemleri üzerinde depolanmasını sağlamaktadırlar.
Sanallaştırma teknolojilerinin ve cloud computingin kullanımının artması ile birlikte pek çok üreticinin bir araya gelip bir vizyon oluşturması gereksinimi ortaya çıktı. Böylece bugünün sanal ortamlarının tamamen otomatize ve dinamik veri merkezlerine dönüşmesi sağlanabilir. Örneğin bu konuda EMC, Cisco ve Vmware bir araya gelip geleceğin sanal hesaplama merkezini (VCE, virtual computing environment) oluşturmaya çalışıyorlar. Bu altyapı sağlandıktan sonra kullanılması konusunda çözüm sağlayıcı şirketler önemli bir rol oynayacaklar
Veri Merkezlerinin kurulumu için yapılan ön çalışmalardan ve bu fizibilite çalışmalarının uygulanma safhasından bahseder misiniz?
Özellikle cloud computing teknolojilerinin gelişmesi ile veri depolama teknolojilerinde dış kaynak kullanımı çok daha önemli bir hale gelecek. Artık her kurum kendi altyapısını gelecek nesil veri merkezlerine hazır olacak şekilde tanımlıyor. Gelecek nesil veri merkezleri sanallaştırma teknolojilerinin ön planda olduğu çok daha dinamik, esnek ve verimli veri merkezleri olacaklar.
Bu şekilde kurumlar sahip oldukları veri merkezlerinde bizim “internal cloud” tabir ettiğimiz kendi bulut altyapılarını oluşturacaklar. Ancak büyüyen ihtiyaçlar bunun yeterli olmadığını gösteriyor. Bu nedenle pek çok kurum dış kaynak kullanımına da giderek bizim “external cloud” tabir ettiğimiz bir takım servis sağlayıcıların sunduğu altyapıyı da kullanacaklar. Her ikisinin ortak bir kullanım ile birleşmesi sonucu EMC’nin “Private Cloud” olarak tanımladığı bulut altyapısı oluşacak. Private Cloud, hem kalıtsal hem de bulut kaynaklarının tamamen kontrol edilebilir şekilde özel amaçlı kullanılmasını sağlayan dinamik altyapı olarak tanımlanabilir.
Bu anlayış ile dış kaynak kullanımı çok daha önemli bir hale gelecek. Pek çok küçük kurum kendi veri merkezlerini kurmadan sadece dış kaynak kullanımı ile işlerini görecekler.
Çoklu protokol desteği sağlayan sistemler orta ölçekli işletmelerin farklı veri depolama ihtiyaçlarını tek sistemde karşılarken büyük ölçekli işletmeler, finans ve telekom şirketlerine bakıldığında kullanılan uygulamaların yüksek performans ve fonksiyonellik gereksinimleri birçok özelliği içeren “hepsi bir arada” çözümlerden ziyade belli bir amaç için geliştirilen çözümlere gidildiği görülmektedir. Bu çözümler arasında binlerde diske kadar ölçeklenebilen ve yüzlerce sunucunun bağlanabildiği “high-end” veri depolama sistemleri, online arşiv ve regülasyon ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilecek “içerik adresli depolama” (CAS), SATA disk kullanımı ile uygun maliyetli yedekleme platformu sağlayan “sanal teyp kütüphanesi” (VTL) çözümleri sayılabilir.
Son Yorumlar