Erkan Alkan
Oytek Çözüm Danışmanı
Neden sanallaştırma?
Açık bir bilgi işlem platformuna sahip olmak, tek bir donanım markasına bağlı kalmamak, projelerde anlık kaynak ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamak, merkezi bir yönetime sahip olmak gibi genel faydalar nedeniyle sanallaştıma kurumlar için kritik bir konu haline gelmiştir.
Sanallaştırma; maliyetleri azaltmak, enerji tasarrufu sağlamakla kalmıyor aynı zamanda bilişim teknolojisine yapılan yatırımların firmaya, artan oranda bir katma değer katmasına da destek oluyor. Hızlı ve etkin bir şekilde fiziksel ve sanal ortamları yöneterek iş süreçlerini kolaylaştırırken firma içi kaynakların da daha verimli kullanılmasını sağlıyor.
Sadece bunlarla sınırlı değil. Felaket kurtarma merkezlerinde, yedekleme, yama yönetiminde getirmiş olduğu avantajları da unutmamak gerekiyor. Bu gün veri merkezlerimize alınan sunucuların yüksek bir oranı işlemci ve bellek kapasitesinin ortalama yüzde 15 – 20 civarını kullanıyor. Atıl kalan kapasitenin verimli bir şekilde kullanılmasını, kurum içinde kullanılan enerji, soğutma, bakım, yönetim, yer gibi kaynaklardan da tasarruf etmesini sağlıyor.
Sanallaştırma öncesi ve sonrası…
Sanallaştırma öncesinde, ortaya çıkan ihtiyacın sağlayacağı toplam sahip olma maliyetleri en önemli değerlendirme kriteridir. Şirketlerin “Halen kullanmakta olduğumuz sistemleri ne kadar verimli kullanıyoruz?” sorusunu kendilerine sormaları gerekiyor. Bu ortamdan nasıl fayda sağlanacağı kendileri için çok önemli. Kötü yapılmış bir planlama riskleri de kendiliğinden getirmektedir, her uygulama sanallaştırmaya uygun olmayabilir, bu sadece sanallaştırma tarafında değil genel risk faktörlerini ortadan kaldırabilecek önlemlerin de alınmış olması gerekir. Sanallaştırma sonrasında ise kurumlar, kaynakları çok daha verimli kullanmaktadırlar ve ansal kaynak ihtiyaçlarını çok kısa bir zamanda karşılanmaktadır. Ayrıca elektrik tüketimi, güç ve soğutmada da önemli faydalar sağlamaktadır.
Son Yorumlar