Radikal yeni yaklaşım, önceden kestirilemez geniş bant talebi meydana geldiğinde, kaynakları paylaştırmayı sağlıyor.
Nokia Siemens Networks, bugün, geniş bant iletiminin yeni bir yolu olan, Liquid Net’i piyasaya sürdü. Liquid Net operatörlere, talebe göre oluşan kapasitelerine ve kapsama şartlarına uygun olarak, kendi ağlarını kurmalarına izin veriyor. Bu yeni yaklaşım ayrıca dünya çapında sağlanan geniş bant hizmetlerinin kalitesinin büyük ölçüde artırılmasını hedefliyor. Liquid Net ile, operatörler mevcut hizmet kapasitelerini tam anlamıyla sunabilecekler ve yeni gelir kaynakları bulabilecekler.
Geniş bant talebinin artması demek, ağların günde mobil kullanıcı başına 1 GB’tan fazla kişisel veri tüketimi ile başa çıkması demektir. Ayrıca, kullanıcıların talebi önceden tahmin edilemez şekildedir; kişiler geniş bandı evde, işte ve seyahat halindeyken kullandığı için, talep, günün farklı saatlerinde ve sürekli olarak yer değiştirmektedir. Geniş banttaki ani değişiklikler, özellikle yeni bir cihaz yazılımı piyasaya sürüldüğünde, popüler uygulamalarda güncellemeler yapıldığında ya da aşırı veri transferi gerektiren hizmetler piyasaya sunulduğunda meydana gelmektedir; bu durumlarda operatörlere hazırlık zamanı kalmamaktadır.
Nokia Siemens Networks, Ağ Sistemleri’nin Başkanı Marc Rouanne durumu şöyle özetlemektedir: “Bugünün geleneksel ağ yapısı, bazı baz istasyonları bölgelerinde, ana ağların ses ve veri hizmetlerini yöneten kısımlarında ya da optik ve IP aktarım ağlarında donmaktadır. Bu noktalar, istenilen geniş bant hizmetine, istenilen zamanda ulaşılması yolunda birer engel teşkil etmektedir. Ağın bir kısmında, sürekli değişen ve önceden kestirilemeyen talebin ortaya çıkması, bir başka yerde bir yığın kapasitenin kullanılmamakta olduğu anlamına gelmektedir; bu da yapılan yatırımların iyi kullanılmadığını gösterir. Örneğin, geleneksel bir ana ağın % 50’sinin faaliyet göstermemesi muhtemeldir. Liquid Net, insanların geniş bant kullandığı her zaman ve her yerde donmuş ağ kapasitesini bir kaynak rezervine dönüştürerek önceden kestirilemeyen talebi karşılamak için kullanır.”
Nokia Siemens Networks, kullanılmayan kapasiteyi özgür bırakmak ve tüm ağ içinde, nerede ve ne zaman ihtiyaç duyulursa, anında oraya servis sağlamak için Liquid Net’i yaptı. Liquid Net, ağın operasyonel durumunu ve kullanılan hizmetleri sürekli gözlemleyerek, hizmetleri ve verileri iletmek amacıyla otomatik, kendi kendine uyum sağlayan bir geniş bant optimizasyonu kullanmakta ve böylece müşteriler için mümkün olan en iyi deneyimi sağlamaktadır. Ayrıca Liquid Net, ağ aktarım trafiğini düzenlerken, operatör sahaları arasında en az direnç gösteren ve en düşük maliyetli yolları tercih etmektedir.
Liquid Net, operatörlere müşteri sadakatini artırma konusunda yardımcı olmakla birlikte yeni iş fırsatları da meydana getirmektedir.
Liquid Net, Nokia Siemens Networks’ün Liquid Radio mimarisi ilkelerine dayanmaktadır. Liquid Net’in avantajlarından tam anlamıyla yararlanabilmek için, Liquid Core ve Liquid Transport fonksiyonları eklenerek ya bagımsız ya da çoklu tedarikçi ortamlara uygulanabilmekte, ya da bu iki fonksiyon beraber olarak operatörün tüm ağına uygulanabilmektedir.
Current Analysis, Servis Sağlayıcı Altyapısı Servis Direktörü Peter Jarich, “Liquid Radio, Radyo Erişim Ağı’nın (RAN) kapasitesini artırmak ve ağa esneklik sağlamak için yapılmıştı; Liquid Net de Liquid Radio’nun yaptıklarını transport ve core networklere taşıyarak, hem kullanıcı trafiğini, hem de sermaye yatırımlarını optimize etmektedir. Belki de en önemlisi, Liquid Net, ürünleri ön plana çıkarmaktansa, çözüm gerektiren konulara çözümler sağlamaktadır. Bileşenler, çoklu tedarikçiler için çözüm sağlayabilir, ancak Liquid Radio, Liquid Core ve Liquid Transport’tan oluşan Liquid Net, operatörlerin endişe ve taleplerine cevap veren bütünsel bir yaklaşım sağlamaktadır.” dedi.
Liquid Radio, Liquid Core ve Liquid Transport, ne zaman istenirse akış kapasitesi, kapsama alanı ve hizmetler için ağlara ayrı ayrı ya da birlikte uygulanabilir; bu durum çoklu tedarikçi ağlarda daha avantajlı olabilir. Ancak akış kapasitesini tam anlamıyla kullanmak için tüm şebekenin evrim geçirmesi gerekmektedir.”
Son Yorumlar