Murat Atıcı
Bimsa, Satış ve Pazarlama Direktörü
Gelecek nesil İş Zekası Uygulamaları nelerdir?
Gelecek nesil İş Zekası uygulamalarını belirleyen dört ana gelişim alanı bulunuyor. Birinci alan olarak karşımıza tahminsel analitik (Predictive Analytics) fonksiyonları çıkmakta. Bugün artık eldeki veriyi raporlayan ve doğru zamanda karar almaya yarayan bilgilerle yöneticileri donatan fonksiyonlar, birçok standart İş Zekası uygulamasında bulunmakta. Günün yöneticileri, sadece şirketin içinde üretilen bilgileri değil; tedarikçilerden, müşterilerden, rakiplerden ve diğer çevresel faktörlerden elde edilen verileri de değerlendirmek istiyorlar. Üstelik bu parametrelere ilişkin tahmini gelecek verileri oluşturup, olası iş senaryoları karşısında ne şekilde kararlar alabileceklerini bugünden görmek zorundalar. Gelecek koşulları daha erken ve daha doğru bir şekilde tahmin edip, gereken hazırlığı yapanların başarılı olacağı bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz. Yeni nesil İş Zekası uygulamaları tahminsel analitik fonksiyonlar sayesinde yöneticiler için olası senaryolara ilişkin tahminler oluşturabilmektedirler.
İkinci gelişim alanı, gerçek zamanlı performans takibi olarak tanımlanabilir. Herhangi bir işleme ilişkin belirlenmiş olan anahtar göstergeler aracılığı ile anlık olarak iş performansı ölçümlenebilmektedir. Birbirleri ile bağlantılı bütün süreçleri gözeterek şirketin faaliyet gösterdiği iş alanlarının ürettiği sonuçlar, doğru zamanlı olarak yöneticinin masa üstü ekranına ulaşabiliyor. Gerektiğinde düşük performans gösteren işlemlere ilişkin uyarı mekanizmaları çalışarak iş riskleri minimize edilebiliyor.
Diğer bir gelişme ise hızlı raporlama imkânları alanında olacak. Çok kaynaklı ve karmaşık iş sonuçlarını analiz etmeye yarayabilecek raporların üretilmesi çoğu durumda uzun zaman alabilmekte. Yeni gelişen teknolojilerde İş Zekası uygulaması bilgisayarların hafızasını etkin bir şekilde kullanmakta ve sabit disk üzerine yazmadan oluşan sonuçları yöneticinin kullanımına hızlıca sunabilmektedir.
Dördüncü gelişme, bir Servis Olarak Yazılım (Software As a Service – SaaS) bazlı İş Zekası uygulamalarının kullanıma sunulması şeklinde. İş Zekası yazılımı sağlayan bazı üretici firmalar bunun örneklerini sunuyor. Önümüzdeki dönemde şirketlerin bu tür çözümleri daha fazla kullanacağını ve İş Zekası yazılımı sunan üreticilerin bu konuda önemli yatırımlar yapacağını öngörüyoruz.
Hangi firmalar İş Zekası Uygulamaları kullanıyor?
Finans sektöründen, telekomünikasyona, perakende sektöründen, enerjiye, kamu sektöründen sağlığa ve diğer bütün sektörlerde İş Zekası uygulamalarının kullanıldığını görmekteyiz. Veri miktarı arttıkça bu tür uygulamalara daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Öncelikle büyük ölçekli kurumlarda İş Zekası kullanımının yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Ancak, orta ve küçük ölçekli firmaların da bu alanda yatırımların başladığını görmekteyiz.
İş Zekası çözümleri sunan yazılım üreticileri sektör spesifik hazır içerik ile uygulamalarını zenginleştirmekteler. Böylelikle İş Zekası projeleri daha kolay hayata geçiyor ve bu projeleri uygulayan firmalara, içinde bulundukları endüstrinin değer zincirindeki her aşamaya uygun rapor setleri sunuluyor. Bu özellikleri ile İş Zekası uygulamaları daha fazla firma tarafından kullanılıyor ve yapılan yatırımların geri dönüş zamanı da önemli ölçüde kısalabiliyor.
Günümüz İş Zekası uygulamalarının sunduğu rol bazlı kullanım imkanları sayesinde şirket içinde yaygın kullanım sağlanabiliyor. Tabi her sektörde farklı yaygınlıkta kullanım söz konusu. Bugün birçok bankada, şubedeki müşteri yöneticisinden çağrı merkezindeki uzmana, bireysel bankacılık yöneticisinden kurumsal bankacılık yöneticisine kadar birçok çalışan, rol bazlı İş Zekası uygulamalarını çok yaygın bir şekilde kullanıyor. Üretim sektöründe faaliyet gösteren kurumlarda ise bu uygulamaların ağırlıklı olarak yönetim seviyesinde kullanıldığını görüyoruz. Ancak, mobil cihazlar üzerinden raporlama imkanları ile birlikte hem fabrika hem de yaygın saha çalışanlarının İş Zekası çözümlerinden daha fazla yararlanacağını tahmin ediyoruz.
Şirketlerin İş Zekası Uygulamalarından beklentileri nelerdir?
İş Zekası uygulamalarına yatırım yapan şirketlerin en temel beklentisini, ‘miktarı giderek artan verilerden anlamlı sonuçlar çıkararak iş performanslarını arttırmak’ olarak özetleyebiliriz. Bugün her kurumda birçok sayıda bilişim uygulaması kullanılmakta. Bunların her biri ayrı iş süreçlerine destek verebiliyor. Ancak bütün bu sistemlere tek bir noktadan ulaşıp bilginin kaynağından bağımsız olarak analizler yapmak ve iş kararları almak gerekiyor. Bu noktada İş Zekası çözümleri devreye giriyor.
Şirketler iş kararları alarak performanslarını arttıracak tedbirleri almak ya da performanslarına engel olabilecek riskleri ortadan kaldırmak için zamanla yarışıyorlar. Karar almak için doğru bilgiye, zamanında ulaşmak gerekli. İş Zekası çözümleri şirket içinde doğru uygulanırsa anlık bilgiye ulaşmak mümkün hale gelebiliyor. Tabi bu yönde bir imkanı oluşturmak için, şirketin bilişim sistemlerini bütünleşik olarak ele alarak, İş Zekası uygulamalarını değerlendirmesi gerekiyor.
Yöneticilerin sıklıkla baktığı raporların ve veri setlerinin sistemde hazır tutulması, oluşan iş problemlerinin kaynağının araştırılması ve alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi gibi konularda İş Zekası uygulamaları kullanıcılara kolaylık sağlıyor.
Son Yorumlar