Doğan Online’ın dijital dünyanın geleceğini konuşmak üzere uluslararası düzeyde tasarladığı Generation Do It Online (GDOL) Digital TalkFest, internetin dünyada ulaştığı nokta ve gelecek beklentilerini gündeme taşıdı.
Doğan Online’ın dünyaya yeni bir nesil tanımı hediye ettiği etkinlik tüm konuşmacıların GDOL neslini tanımlayan konuşmaları ile büyük ilgi gördü.5 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen, Türkiye’nin ilk ‘Dijital TalkFest’ etkinliğinde GDOL sahnesinde sunum yapan dijital çağın guruları geleceğin eğilimlerini tartışırken, Haliç Kongre Merkezi’ndeki 2.000’in üzerinde izleyicinin yanı sıra Facebook ve Twitter başta olmak üzere sosyal medya üzerinden gün boyu yapılan canlı yayınlarla 1.1 milyon kişiye ulaşıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Doğan Online Kurucusu & Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’in açılış konuşmalarıyla start alan GDOL Digital TalkFest’in en renkli konuşmacıları arasında dijital sosyolog Brian Solis, IPSOS Global Araştırmalar Direktörü Gareth Deere, The Mesh kitabının yazarı ve yatırımcı Lisa Gansky, BBC Global News Dijital Pazar Yöneticisi Rufus Weston, Mashable Genel Yayın Yönetmeni Adam Ostrow, karikatürist Erdil Yaşaroğlu ve MUDO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu yer aldı.
‘Analog bedenlerdeki dijital ruhu keşfetmeyi hedefliyoruz’ Hanzade Doğan Boyner, ‘’OFFLINE’dakiler ve ONLINE’dakiler” başlıklı konuşmasında 15-20 yıldır süren bir devrim dönemi içinde bulunulduğunu ifade ederken bu süreçte yeni bir halk kavramı oluştuğunu, yeni dönemin topluluğunun ‘dijital halk’ olarak adlandırılabileceğini söyledi. Dijital halkın hem online hem de offline iletişim dünyasını var edeceğini, halen insanların göz temasıyla iletişim kurmasının önemli olduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, ‘’GDOL ile analog bedenlerimizin içindeki dijital ruhu keşfetmeyi hedeflediklerini’’ ifade etti
Brian Solis: ‘’Gelecekle baş edemezsen yok olursun” GDOL’un merakla beklenen konuşmacılarından, ünlü fütürist, dijital analist ve sosyal medya konusunun önemli kitaplarından Engage’in yazarı Brian Solis, şu anda aslında herkesin rol üstlendiği barışçı bir devrimin gerçekleştiğini söyledi. Bu devrimsel süreci Dijital Darwinizm olarak adlandıran Solis bu yeni kuşağın sağladığı yeni fırsatları ve tüketicilerin yeni davranış biçimlerini doğru anlayamayan veya anlamayı reddeden şirketlerin yok olmaya mahkum olduğunu belirtti. Solis şirketlerin teknolojik gelişmeler ve gelişen dijital platformları amaç yerine araç olarak görmeleri ve esas olarak insana vurgu yapmaları gerektiğinin altını çizdi.
“Apolitik, asosyal” olarak damgalanan dijital doğanların offliner’ların ruhu bile duymadan internetteki farklı platformlarda hükümetleri devirip, belalı coğrafyalarda çiğdem çiçekleri açtırdığını ifade eden Solis, GDOL’dan sonraki kuşağın “connected” yani bağlantılı kuşak olarak adlandırılacağını ifade etti. Paylaşma tarzları, öğrenme tarzları bizlerin bildiğinden çok farklı olacak bir kuşağın geldiğini söyleyen, bu kuşağa dair elimizde sadece “ipucu kırıntıları” olduğunu söyledi.
Lisa Gansky: Sosyal ağlar değer sağladıkça gelişecek The Mesh kitabının yazarı, girişimci, yatırımcı ve Dos Margaritas’ın Direktörü Lisa Gansky GDOL’da yaptığı konuşmada sosyal ağların toplumsal bir değer ve fark katacak uygulamalar için kullanılmasının önemini vurguladı. Günümüzde dijital ortamda kolayca paylaşılan şeylerin daha kıymetli hale geldiğini belirten Gansky paylaşımının israfı nasıl önleyebileceğini çarpıcı örneklerle anlattı.
Araba paylaşım hizmeti veren Amerikan Zipcar firmasını örnek olarak gösteren Gansky, insanların kişisel araçlarını tüm zamanlarının %8’inde kullandıklarını geri kalan %92’lik zaman diliminde arabaların işe yaramadığını farkeden şirketin büyük bir hızla büyüdüğünü anlattı. Bu firmanın ulaştırma sektöründe görülmemesi gerektiğinin altını çizen Gansky burada asıl yapılanın müşteri bilgilerini, eğilimlerini yaşam biçimlerine dair eldeki bilginin doğru şekilde işlenmesi olduğunu vurguladı.
Gareth Deere: 2015’te orta sınıf tüketici yok olacak Ipsos
Global’in İçerik ve Teknoloji Direktörü Gareth Deere’in ortaya attığı “2015 yılında orta sınıf küçülerek yok olacak” iddiası, günün en ilgi çekici tespitlerinden oldu. Deere, gelişmiş ekonomilerde, tüketicinin hem en ucuza hem de en pahalı ürüne aynı oranda ilgi gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: “İnsanlar 15 dolara tişört alırken, bir yandan 500 dolara kot pantolon da bakıyor. Ya da internetten daha ucuz uçak bileti bulmaya çalışıyor. Burada mali polarizasyonun kutuplaşmasından bahsediyoruz. Üreticiler burada daha ucuz üretimler yapıyorlar, daha ucuz bir şekilde tedarik edip yayıyor ve maliyet düşürülüyor. Daha fazla lükse ulaşmaya çalışıyoruz. Kendimi aynı gelir tablosuna sahip kişilerden nasıl farklılaştırabilirime bakıyor. İnsanlar ucuza erişmek istiyorlar ama aynı zamanda lüksü elde etmek istiyor. Bu da orta sınıfın çok kısa bir süre içinde çökeceği anlamına geliyor. Asıl ilginç olan, kadınlar tüketim dünyasındaki en büyük pazarı temsil ediyor olması. Fakat kadınlar, dünyayı erkeklerin yönetmesinden de çok rahatsız.”
Lukas Maixner: Türkiye’de GSM Firmaları Lider Sosyal medya analizleri yapan Socialbaker’dan Lukas Maixner Türkiye’nin bu ağda daha çok erkek dominant bir ülke olduğunu belirtirken, Facebook’ta takipçi açısından birçok ülkede perakende firmaların zirvede olduğunu, Türkiye’de ise GSM firmalarının öne çıktığını vurguladı. Maixner, analizleri yaparken takipçi sayısına, sayının artış hızına ve tepki oranına baktıklarını da belirtti.
Adam Ostrow: Gazetelerde sonra darbe yeme sırası televizyon ve radyoya geldi Mashable Inc. Genel Yayın Yönetmeni Adam Ostrow, 2010 yılında 8.7 milyon benzersiz ziyaretçiye ulaştıklarını, Mashable’ın ziyaretçileri arasında Türkiye’nin en son verilere göre 189 bin 254 ziyaretçiyle 19. sırada yer aldığını açıkladı.
Yeni neslin sosyal medyayla birlikte çok etkili olduğuna dikkat çeken Ostrow, Bank of America’nın aylık kart ücreti alma kararından sosyal medyanın baskısıyla nasıl geri adım attığını hatırlattı. Her şeyin her an değişme potansiyeline sahip olduğunu da başka bir örnekle anlatan Ostrow, daha önceki iPad uygulamalarında başarısız olan bir şirketin tek bir oyunla 6 haftada 180 milyon dolar kazanabildiğini vurguladı.
Ostrow şirket kurma maliyetlerinin düştüğünü, finansman bulmanın da kolaylaştığını belirtirken üniversitelerden çıkmış küçük şirketlerin bir sonraki adımda nasıl büyük bir şirkete dönüşebildiğini gösteren çok sayıda örnek olduğunu hatırlattı. Ostrow basılı medyanın son 10 yılda blog darbesi yediğini, sıranın televizyon ve radyolara geldiğini söyledi. GDOL neslinin geleceğin anahtarı olduğunu söyleyen Ostrow, “Geleceğin faaliyetlerini oluştururken GDOL nesli çok önemli bir güç elde edecek. Bu siyasetten medyaya kadar birçok alanda perspektifi değiştirecek.”dedi.
Rufus Weston: Yeni kitleye ulaşmak istiyorsanız onlar gibi davranmalısınız
BBC Global News Dijital Pazar Yöneticisi Rufus Weston “geleneksel”den dijitale geçmenin ne kadar büyük zorluklar içerdiğini anlatırken BBC’nin “offline” kitlece halen 1950’lerin İngiliz aksanlı anchorman’lerinin haber sunduğu “siyah-beyaz” fotoğraflardaki gibi algılandığını ifade etti.
Weston “Bu kişiler yeni dünyayla etkileşime geçmediği sürece de bizi 1950’lerdeki gibi görmeye devam edecekler. En köklü medya kuruluşlarından biri olan BBC, yeni bir kuruluş gibi davranmak zorunda kalıyor. Eğer yeni kitleye ulaşmak istiyorsanız onlar gibi davranmalısınız” dedi.
Erdil Yaşaroğlu ve Mustafa Taviloğlu GDOL’un yıldızı oldu Karikatürist Erdil Yaşaroğlu’nun sunumu Internet’te izlenme rekoru kırarken ünlü karikatürist GDOL’da yaptığı konuşmada yeni kuşağın internet alışkanlıklarını ve iletişim yöntemlerini esprili bir dille anlattı. MUDO Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Taviloğlu ise “Bu kadar onliner’ı birarada görmediğini” söylerken izleyicilerin alkışlarını aldı.
Taviloğlu internetin “çarşıyı uzattığını” online ve offline’ın birlikte yaşayarak, daha geniş pazarlar oluşmasına katkıda bulunduğunu anlattı. Lokasyon bazlı yaklaşımların perakendecilikte eskide kaldığına dikkat çeken Taviloğlu, dijital çağ ile birlikte ürünün önem kazandığını vurguladı. GDOL’da yapılan açık oturumda konuşan reklamcı Serdar
Erener ise mobil ortama ve araçlara dikkat çekerek, geleceğin reklamcıların işlerinin bugün daha da zorlaştığını söyledi. Erener reklamcıların videoya yoğunlaşmasının önemini belirtti.
i-phone ziline ve sevgiliye verilen tepki aynı GDOL’un yabancı konuşmacıları arasında yer alan Naisbitt China Institute kurucuları John Naisbitt ve Doris Naisbitt ise Internet ile değişimin zaman ve uzayı parçaladığını ifade ederek yeni dönemde teknolojinin duygulara hizmet ettiği oranda yükseleceğini vurguladılar.
Yapılan araştırmalara göre iphone zili duyduğunda insan beyninin sevgiliye verilen tepkiyle aynı tepkiyi üretmeye başladığını açıklayan Naisbitt, dijitalleşme ile yeni insan özelliklerinin ortaya çıktığını, rekabetin duygusal alanda olacağını, geleceğin maddi dünya ile manevi dünya arasında bağ kuran teknolojide olacağını söyledi.
GDOL sahnesinin kapanışında son sözü alan Doğan Online CEO’su Yenal Gökyıldırım ise, öne çıkan başlıklara dair kısa bir değerlendirme yaparak her şeyini ‘online’ olarak yapan yeni nesil ile birlikte içeriği hem akıl hem de duygunun birlikte oluşturduğu paralel bir evrene doğru gittiğimizi belirtti.
GDOL Ticaret, İletişim ve Yatırımlarda Neleri Değiştirdi?
GDOL Digital TalkFest, üç ayrı panele ev sahipliği yaptı. Gerçekleştirilen paneller ile ticarette, iletişimde ve yatırımlarda GDOL’ün neleri değiştirdiği masaya yatırıldı. ‘GDOL Ticarette Neleri Değiştirdi’’ , başlıklı panele Koç Üniversitesi Hasan Hakkı Yılmaz, AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, MUDO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taviloğlu ve BKM Genel Müdürü Soner Canko katıldı. ‘’GDOL İletişimde Neleri Değiştirdi’’ paneline Bilgi Üniversitesi Öğretim
Üyesi Fatoş Karahasan, GroupM CEO’su Demet İkiler, Reklamcı Serdar Erener konuşmacı olarak katılırken ‘’GDOL’ün yatırımlarda neleri değiştirdiğini’’ ise Webrazzi kurucusu ve CEO’su Arda Kutsal, Mynet Group Kurucusu ve Başkanı Emre Kurttepeli, Morgan Stanley EMEA Technology Banking Başkanı Enrique P.Hernandez, Accel Partners Ortağı Harry Nelis ve Pixmania Kurucusu ve Başkanı Steve Rosenblum tartışmaya açtı.
Son Yorumlar