Oyun oynamak eğitimde başarılı sonuçlar almaya nasıl yardımcı olur? Oyunlaştırma yöntemi neden eğitim müfredatlarının gelişiminde önemli olmaya devam edecek?
“Edutainment”(eğitici eğlence), İngilizce “education” (eğitim) ve “entertainment” (eğlence) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Edutainment, bir öğretim yöntemi olarak git gide daha da popüler hâle geliyor. Çocuklar için dünyayı oyunlar oynayarak öğrenmekten daha doğal bir şey olamaz. Eğitim uzmanları bunu bilgisayar çağından önce de tavsiye ediyorlardı. Teknolojinin gelişimi ise “eğlenerek öğrenme” yaklaşımına sınırsız imkanlar sundu.
Oyunlaştırma, edutainment’ın ana unsurudur. Oyun haricindeki içeriklerde oyun unsurlarını ve oyun tasarım tekniklerini kullanmayı ifade eder. Oyunlaştırma konusunun uzmanlarından Cristina Muntean’a göre oyunculara puan, avatar çerçevesi ya da kupa gibi dış ödüller vermek ustalaşma, bağımsızlık ve aidiyet hissiyatına erişmeye yardımcı oluyor. Öğrenciler oyunlaştırılmış ortamda bu tarz ödülleri kazanmak için yüksek oranda motive olarak derse daha çok katılım sağlıyor ve öğrenmeye daha istekli oluyorlar.
Okulların geleceğinde “gaming” evreni var!
Z ve Alfa kuşakları elektronik cihazları çok sevdiği için “screenagers” (ekran çağı çocukları) olarak adlandırılıyor. Oyunlaştırma için kullanılan yöntemler, çocukların öğrenme sürecine tam olarak katılım sağlamasına yarıyor. Bu, öğretilen konunun öğrenilmesini ve bu konuya ilginin kaybolmamasını sağlıyor. Örneğin, Oliver Cromwell’in yaptıklarını dinlemekle, 3D teknolojisini kullanıp onu “yüz yüze” ziyaret ederek her şey üzerine konuşmak tamamen farklı şeyler.
Novakid Online İngilizce Okulu, 4-12 yaş arası çocuklara yönelik bir yılı aşkın süredir edutainment yöntemlerini geliştiriyor. Bu yılın başlarında eğitim sürecinin sanal Novakid Magic Academy dünyasına entegre edildiği Novakid Game World’ün (NGW) kullanıma sunulduğunu duyuruldu.
Derslerin konusu, Magic Academy’deki karakterlerin hayatları etrafında işleniyor. Çocuk ve öğretmen, dersler esnasında öğrenim sürecine yardımcı olması için oyunları kullanarak bu dünyaya giriyor.
Öğrencilere sunulanlar:
- Her derste en sevilen karakterlerle buluşmak: Öğretimde hikaye referansları yer alıyor ve ders içeriği karakterlerin maceralarını yansıtıyor. Bu maceralar arasında yabancı bir gezegende yaşamayı öğrenme, Android Marty ile buluşma ve daha bir sürü şey var.
- Çok çeşitli formatlardaki küçük oyunlar: Çocuklar çok oyunculu modda daha aktiftir, çünkü birlikte oyun oynamak ve birbirleriyle yarışıp hedeflere ulaşarak ödüller kazanmak hoşlarına gider.
- Çizgi romanlar: Geleneksel formatlardan farklı bir edutainment öğrenim formatı. Çocuklar en sevdikleri karakterleri takip eder, onlarla empati kurar ve farklı zorluklarla nasıl başa çıktıklarını öğrenirler. Aynı zamanda da kelime bilgilerini artırırlar.
- Ödül sistemi: Öğrenciler; yıldızlar, kupalar ve avatar çerçeveleri kazanarak yabancı bir dil öğrenmek için dış motivasyonlarını artırırlar. Sürecin kendisi ilgi çekici olduğu için iç motivasyon da devreye girer.
En iyi öğrenme şekli tam yoğunlaşmadır!
Eğitimdeki dijital devrim, çocukların temel oyun oynama ihtiyacını gidermeyi mümkün kıldı. Buna ek olarak, edutainment yöntemleri çocukların tüm bilgileri kavramasına yardımcı oluyor.
Yapılan çeşitli araştırmalara göre, materyalleri pasif öğrenme ile konuları kavrayan öğrenciler; derste ise söylenenlerin sadece yüzde 30 kadarını kavrıyor (ve bu sadece dikkatlerinin dağılmadığı durumda geçerli). Kişiyi oyuna dahil eden ilgi çekici aktiviteler, öğrencilerin konunun yüzde 90’ını kavramasını sağlıyor. Derse daha çok katılım sağladıkları için öğrenimde çok daha iyi sonuçlar alınıyor.
Eğitici oyun evreni Novakid Game World’ü geliştiren ve bir Novakid İngilizce öğretmeni olan Simon Andrew, “Modern eğitim sisteminde kullanılan edutainment, çocuğun dikkatini çekmek ve dikkatinin dağılmamasını sağlamak için kullanılan bir yöntem hâline geliyor”, diyor. “Çocuk, öğrenim sürecinden zevk aldığı zaman öğrenmeye devam etmek ve daha çok şey öğrenmek istiyor.”
Son olarak, edutainment yöntemleri aktivitelerin maksimum seviyede kişiselleştirilebilmesini sağlıyor. Öğretmen, oyunlar esnasında çocuğun gelişimini değerlendiriyor ve sonrasında ise dersin hangi konusunun geliştirilmesi gerekiyorsa ona göre ek egzersiz ve oyunlar önerebiliyor.
Çocuğunuzu Novakid’de ücretsiz bir deneme dersine kaydettirerek eğitici oyun dünyasının çocukların dikkatini nasıl çektiğini ve öğretmenlerin edutainment teknolojisini nasıl kullandığını kendiniz görün!
Son Yorumlar