Raporda sunulan sonuçlar, Cisco’nun ağ yönetimi teknolojisindeki yetkinliğini yönetişim, etik, değer zinciri, çalışanlar, toplum ve çevre alanlarına nasıl yansıttığını ortaya koyuyor. Cisco Türkiye de rapora paralel olarak 2011’deki önde gelen kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri hakkındaki güncel verileri paylaştı.
Veri ağları konusunda dünya lideri olan Cisco, teknoloji uzmanlığını ve ortaklık stratejilerini çevresel, sosyal ve yönetimsel konulara hitap edecek şekilde nasıl kullandığını detaylı olarak gösteren yedinci yıllık kurumsal sosyal sorumluluk raporunu yayımladı. 2011 Cisco® Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Raporu, Cisco’nun duyarlı ve sürdürülebilir faaliyet gösterme ve çalışanlarının yaşadığı toplumlara katkıda bulunma konularında süregelen kararlılığının altını çiziyor ve şirketin 2012’ye dair amaçlarını ortaya koyuyor.
Rapor, Cisco’nun beş alandaki çalışmalarını ana hatlarıyla belirliyor: Yönetişim ve etiklik, değer zinciri, Cisco çalışanları, toplum ve çevre. Rapor boyunca Cisco’nun ağın gücünü bu beş alanda nasıl çarpan etkisiyle artırarak kullandığı gösteriliyor. Bu çalışmalar arasında dünyaya ağ bağlantısı sağlamak, eğitim ve sağlığı geliştirmek, enerji verimliliği sağlamak, insanların işbirliği yapmasına ve daha akıllı yöntemlerle çalışmasına destek olmak bulunuyor. KSS raporu, aralarında tedarik zinciri yönetimi, ekonomik gelişme, veri güvenliği ve gizliliği ile çalışan bağlılığı gibi konuların da bulunduğu temel alanlara ait güncel bilgileri de sunuyor.
Cisco bu raporu derlerken, KSS raporlama süreci, performansı ve yükselen konular hakkında geribildirim sağlamak için Cisco TelePresence video ortamı aracılığıyla bir araya gelen dünya çapında 25 KSS paydaşından bilgi aldı. Bu sayede bu yılki raporda daha kullanışlı bir format elde edilmesinin yanı sıra tedarik zinciri ve yönetim konuları daha fazla şeffaflık kazanırken, Cisco ürün ve çözümlerinin müşterilerin enerji ve çevre amaçlarını karşılamaya nasıl yardımcı olduğuna dair detaylı bilgi de edinildi. Kolay okunan ve arama yapılabilen PDF formatında olan ve multimedya içeriğiyle birlikte sunulan 2011 KSS Raporu, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) endeksini de içeriyor.
Cisco’nun Türkiye’deki KSS çalışmaları
2011 KSS Raporu’na paralel olarak Cisco Türkiye’de geçtiğimiz yıl kurumsal sosyal sorumluluk alanında yürütülen projelere dair güncel verileri paylaştı. Cisco’nun Türkiye’deki KSS çalışmaları, yıllardır tüm Türkiye’de yaygın bir şekilde sürdürülen Cisco Networking Academy® programının yanı sıra yine BT eğitimi ile internet ve ağ teknolojileri üzerinden bilginin paylaşımına dair girişimleri kapsıyor.
Cisco Türkiye Genel Müdürü Ümit Cinali, “Cisco olarak, akıllı bir ağın sadece iş yapmak için değil aynı zamanda yaşamları dönüştürmek, toplumları inşa etmek ve çevreyi korumak için de güçlü bir araç olduğunu biliyoruz. Bu ağ ve stratejik ortaklıklar sayesinde kapasitemizi hepimizi başarıya ulaştıracak şekilde artırabileceğimize inanıyoruz. Sosyal ve kurumsal yaşamın hızla dönüştüğü bu dönemde duyarlı davranmaya, sürdürülebilir şekilde faaliyet göstermeye ve yaşadığımız topluma katkı sağlamaya devam ediyoruz. 2011 KSS Raporu’muz, bu vizyonu gerçeğe dönüştürme yolunda nasıl ilerleme kaydettiğimizi ve aynı zamanda şirket olarak Türkiye’ye nasıl odaklandığımızı da gözler önüne seriyor. Türkiye’yi dünyanın en büyük teknoloji sınıfının önemli bir parçası haline getirmekten gurur duyuyoruz. Hedefimiz, bu vizyonu Türkiye’nin her köşesine taşıyabilmek” diyor.
Cisco’nun Türkiye’de yürüttüğü KSS çalışmalarından öne çıkan sonuçlar şöyle:
· Türkiye çapında 162 akademiyle yılda 11 bin öğrenciye Networking Academy eğitimleri ulaştırılıyor. Bugüne kadar toplam 30 bin öğrenci programdan faydalandı.
· Cisco, İstanbul Teknik Üniversitesi’yle birlikte Ulusal Ağ Teknolojileri Eğitim Programı’nı düzenledi. Dünyadan ve Türkiye’den küresel Cisco çalışanlarının gönüllü eğitmen olarak katıldığı bu programda 5 gün boyunca gerçek cihazlar üzerinde IP Telephony, Güvenlik , Kablosuz Erişim (Wireless) ve Profesyonel Gelişim konularında eğitimler düzendi. 100’den fazla genç bu eğitimlerden faydalandı.
· Bilişimde Genç Hareket Projesi (BGH) ile şimdiye kadar 2.500’den fazla genç Networking Academy eğitimleriyle buluştu. Gönüllülük ve bilişimi bir araya getiren bu proje, 2009 yılından bu yana, 25 ilimizde devam etmekte. Gönüllü eğitmenler hem yaşıtları gençlere hem de yaşadıkları bölgelere Networking Academy bilişim eğitimiyle değer katmaya devam ediyor.
· 2011’de başlayan Bilişimde Kadın Hareketi Projesi ise kadınları bilişim eğitimi ile güçlendirmeyi ve ek eğitimlerle iş dünyasına kazandırmayı amaçlıyor. Networking Academy eğitimlerinin kişisel gelişim konularıyla desteklendiği bu projede ilk mezunlar 2011 itibariyle verilmeye başlandı.
· TOBB’un Türkiye başkanlığında devam eden Partners For A New Beginning (PNB) İnisiyatifi kapsamında bölge ülkeleri içinde BGH projesi tanıtılıyor.
· Üniversite öğrenci aktivitelerine düzenli olarak katılarak öğrencilerin bilişim alanında kariyer gelişimleri konusunda gönüllü destek veriliyor.
· Cisco Türkiye, KSS çalışma grubunu kurdu ve çalışanlarının sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılımını teşvik etmeye başladı.
2011 KSS Raporu’nda Cisco’nun küresel çalışmalarında öne çıkan başlıklar ise şöyle:
Yönetişim ve Etik
· Etik kültürünü yerleştirme konusundaki kararlılığını sürdüren Cisco’nun uygun vasıflardaki çalışanlarının tamamı, şirketin 2011 mali yılındaki İş Ahlakı Yönetmeliği’nin gereklerine uyduklarını doğruladı.
· Raporda insan hakları ve internet konularında geniş çaplı bir tartışmaya yer verilirken şirketin bu konularda aldığı belirli önlemlere de değiniliyor. Cisco’nun küresel standartlara uygun ürünler satma konusundaki kararlılığını bir kez daha vurgulayan rapor, devletlerin interneti kısıtlama veya ifade özgürlüğünü engelleme çabalarına karşı çıktığını da tekrarlıyor.
· 2011’de Cisco üst üste dördüncü kez Ethisphere”in Dünyanın En Etik Şirketleri listesine girdi.
Değer Zinciri
· Cisco, insani olmayan zorlu sağlık koşullarında çıkarılan ihtilaflı minerallerin tedarik zincirini tespit etmek ve bu minerallerin kaynağına giden yolu izlemeye yardımcı olacak araçlar geliştirmek amacıyla Elektronik Endüstrisi Vatandaşlık Koalisyonu (EICC) ile çalışmaya devam ediyor. Bu çalışmalar arasında madenden çıkıp dökümcüye ulaşan minerallerin izlediği yolu araştıran bölge kaynak kullanımı programı ve sadece insani çalışma şartlarında çıkarılan mineralleri kullanan dökümcü ve arıtıcıların sertifikalandırılmasını amaçlayan bir değerlendirme programı yer alıyor.
· Cisco 2011 mali yılında tedarikçi tesislerini denetleyerek ortaya çıkan başlıca sorunları gidermek üzere harekete geçti. Fason üretim yapan tedarikçi tesislerinin tamamına yönelik ilk denetlemelerini gerçekleştiren ve bunları sık sık tekrarlayan Cisco, fason üreticilerinin yan tedarikçilerine yönelik denetimlerini de yoğunlaştırmaya başladı.
· Cisco 2012 mali yılında sürdürülebilirlik konusunda olumlu tutumlarıyla öne çıkan tedarikçileri teşvik etmeye yönelik bir takdir ödülü başlatmayı planlıyor.
Çalışanlar
· Çalışanlarının sağlığını ve refahını korumaya büyük özen gösteren Cisco, insanlara, çalışacakları yeri, zamanı ve çalışma yöntemini seçme özgürlüğü sunan işbirlikçi teknolojiler kullanıyor ve onlara sağlık içerikli çeşitli programlar sağlıyor.
· Cisco 2011 mali yılında çalışanlarının eğitimi ve gelişimi için 113 milyon doların üzerinde harcama yaptı ve çalışanların yüzde 82’si en az bir kursa katıldı.
· Uzaktan çalışma ve çalışma saatleri esnekliği fırsatları çalışanların yüzde 95’i tarafından kullanılıyor. Uzaktan çalışma uygulaması (çalışanların kendi evlerinde çalışması) 2011 mali yılında Cisco’nun faaliyet gösterdiği bölgelerin yüzde 90’ına ulaşacak şekilde genişletildi.
Toplum
· Şirket 2011 yılında dünya çapında 295 milyon dolar nakit ve ayni katkı gerçekleştirdi; bunlar arasında Cisco Networking Academy programı da bulunuyor.
· Networking Academy, 165 ülkede yaklaşık 10 bin akademide kurslara kayıt olan bir milyonun üzerinde öğrenciye bilgi ve iletişim teknolojisi eğitimi sağlıyor.
· Cisco çalışanları 166 bin saat gönüllü çalışarak ve 6.3 milyon doların üzerinde bağış yaparak Cisco Foundation bünyesindeki fonlar için 5.7 milyon dolar kaynak sağladılar. Bu kaynaklardan 2011’deki Van depremi için de yardımda bulunuldu.
· Cisco, “Connecting Sichuan” girişiminin bir parçası olarak, Çin’de 66 sağlık bakım tesisine Cisco HealthPresence® ürünün de dahil olduğu ICT altyapısını kurdu. 7 binin üzerinde sağlık bakım pratisyeni tarafından kullanılan tesisler ayda yaklaşık 15 bin yatılı hastaya ve 280 bin ayakta hastaya hizmet veriyor.
· Cisco, Filistin ve İsrail’deki ekonomik kalkınma çalışmaları nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı Kurumsal Mükemmeliyet Ödülü’nü kazandı.
Çevre
· Yaklaşık 20 bin Cisco çalışanı, Cisco’nun kendi ağını evlerine genişletmek için Cisco Virtual Office ürününü kullanıyor; bu ürün ses, video ve veri uygulamalarına yüksek hızlı erişim sağlarken çalışanların haftada bir veya daha fazla gün uzaktan çalışmasına olarak tanıyarak sera gazı emisyonlarını azaltıyor.
· Cisco, Scope 1 ve 2 olarak tanımlanan direkt ve dolaylı sera gazı salımlarını ve iş amaçlı havayolu ulaşımını kapsayan Scope 3 emisyonlarını 2007 mali yılından itibaren 2012 mali yılına kadar yüzde 25 oranında azaltma hedefini gerçekleştirme yolundaki çabalarına devam ediyor.
· Enerji koruma projelerine 1.9 milyon dolar yatırım yapan Cisco, 2011 mali yılında yaklaşık 16.9 milyon kw/s enerji tasarrufu sağladı ve CO2 emisyonunu 7.400 ton azalttı. Cisco’nun küresel enerji kullanımının yüzde 26’sı yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.
Son Yorumlar